Είναι σημαντική η χρήση του αντηλιακού καθώς προστατεύει την επιδερμίδα από την πρόωρη γήρανση (φωτογήρανση) αλλά και από τον καρκίνο του δέρματος -τόσο από τα επιθηλιώματα όσο και από το μελάνωμα.
Ωστόσο κανένα αντηλιακό δεν είναι αποτελεσματικό αν δεν εφαρμόζεται σωστά.
Τι πρέπει να προσέχουμε ώστε το αντηλιακό μας να παρέχει τη μεγαλύτερη κάλυψη:
Ο δείκτης προστασίας του αντηλιακού (SPF) δεν πρέπει να είναι μικρότερος από 30. Τα αντηλιακά με δείκτη 30 προστατεύουν από το 97% της UVB , ενώ με δείκτη 50 προστατεύουν από το 98% της UVB. Υπάρχουν πολλές ενυδατικές κρέμες που περιέχουν και αντηλιακή προστασία χαμηλού δείκτη (π.χ SPF 15, SPF20) αλλά αυτές είναι κατάλληλες μόνο για χώρες με χαμηλή ηλιοφάνεια ή για εποχές του χρόνου όπου η ηλιοφάνεια είναι χαμηλή και ο ήλιος είναι λιγότερο «επιθετικός», δηλαδή από φθινόπωρο έως τις πρώτες μέρες της άνοιξης.
Σημαντικό είναι το αντηλιακό να είναι αδιάβροχο (waterresistant). Αυτό σημαίνει ότι παραμένει αποτελεσματικό για 40 λεπτά εντός του νερού ή πάνω σε βρεγμένο δέρμα. Μετά χρειάζεται καινούρια εφαρμογή. Ως verywaterresistant καλούνται τα προϊόντα που παραμένουν αποτελεσματικά στην επιδερμίδα ακόμη και 80 λεπτά μετά την εφαρμογή τους σε βρεγμένο δέρμα. Πρέπει να τονίσουμε ότι δεν υπάρχει πλήρως αδιάβροχο αντηλιακό (waterproof). Γι αυτό το λόγο επιβάλλεται να ξαναβάλουμε αντηλιακό αμέσως μετά το κολύμπι και το σκούπισμα μας με την πετσέτα ή αν έχουμε ιδρώσει πολύ. Αν το δέρμα μας παραμένει στεγνό, επαναλαμβάνουμε την εφαρμογή του αντηλιακού κάθε δύο ώρες περίπου.
Το αντηλιακό πρέπει να είναι ευρέος φάσματος, δηλαδή να προστατεύει και από τους δύο τύπους υπεριώδους ακτινοβολίας:
Η επιλογή του αντηλιακού γίνεται ανάλογα με τί τύπο δέρματος έχει ο κάθε ένας από μας. Για παράδειγμα, υπάρχουν ειδικά αντηλιακά για λιπαρά δέρματα με τάση ακμής. Αυτά είναι πιο λεπτόρρευστα (oilfree) και δεν «βαραίνουν» το δέρμα. Έτσι ο ασθενής με ακμή προστατεύεται από τον ήλιο χωρίς να επιδεινώνει το πρόβλημα.
Επιλέγουμε ειδικά αντηλιακά με φυσικά φίλτρα (οξείδιο του ψευδαργύρου και διοξείδιο του τιτανίου) για τα βρέφη και τα πολύ μικρά παιδιά καθώς και για τις εγκυμονούσες. Αυτά παρέχουν τη μέγιστη αντηλιακή προστασία. Ακόμα και με την χρήση του ειδικού αντηλιακού είναι εξαιρετικά σημαντικό να κρατάμε τα παιδιά στη σκιά και να χρησιμοποιούμε κατάλληλη ενδυμασία (ακόμα και μετά την εφαρμογή αντιηλιακού με δείκτη) όπως ανοιχτόχρωμα μακρυμάνικα μπλουζάκια, μακριές βερμούδες και καπέλα.
Σε ευαίσθητα δέρματα με τάση αλλεργίας είναι επίσης καλό να χρησιμοποιούμε αντηλιακά με φυσικά φίλτρα γιατί αυτά δεν ερεθίζουν καθόλου το δέρμα. Υπάρχουν και σειρές με χημικά φίλτρα που όμως είναι κατάλληλα για «ευαίσθητα» δέρματα. Αυτά δεν περιέχουν αρώματα, χρώματα, έλαια, PABA, ή άλλα χημικά συστατικά τα οποία μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα.
Να τονίσουμε ότι 15 λεπτά πριν βγούμε από το σπίτι, θα πρέπει να εφαρμόσουμε το αντηλιακό ώστε να απορροφηθεί πλήρως από το δέρμα.
Για την καλύτερη προστασία μας, χρησιμοποιούμε ικανοποιητική ποσότητα αντηλιακού και το απλώνουμε έτσι ώστε να καλύψουμε κάθε εκτεθειμένη περιοχή του σώματος. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε το λαιμό, τα αυτιά, το πάνω μέρος του πέλματος και το πάνω μέρος της παλάμης. Για την προστασία των χειλιών μας, επιλέγουμε ένα αντηλιακό προϊόν σε μορφή stick με δείκτη προστασίας τουλάχιστον 15 SPF. Πολλές φορές παρατηρούμε καρκινώματα στην άνω επιφάνεια της μύτης ή των αυτιών, περιοχές όπου ξεχνάμε να βάλουμε αντηλιακό. Επίσης, οι άντρες που έχουν χάσει σημαντική ποσότητα μαλλιών πρέπει να εφαρμόζουν αντηλιακό και στο εκτεθειμένο πλέον δέρμα του τριχωτού της κεφαλής. Ιδανικά θα πρέπει να φορούν και καπέλο για πλήρη προστασία.
Η αντικατάσταση του αντηλιακού θα πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο εφόσον έχει ανοιχτεί, καθώς η δράση του δεν είναι πλέον η ίδια.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ : Χρησιμοποιούμε το αντηλιακό μας σε καθημερινή βάση, κάθε εποχή του χρόνου!
Το δέρμα μας εκτίθεται στην υπεριώδη ακτινοβολία κάθε φορά που βγαίνουμε από το σπίτι, ακόμη κι αν έχει συννεφιά ή καθόμαστε στη σκιά.