Laser Αποτρίχωση

Ιατρική Αισθητική

Ιατρική Αποτρίχωση με τη μέθοδο Laser Αλεξανδρίτη

Τα laser που χρησιμοποιούνται για αποτρίχωση εκπέμπουν ένα μονοχρωματικό φως με συγκεκριμένο μήκος κύματος (ο Αλεξανδρίτης που χρησιμοποιούμε δουλεύει στα 755nm) το οποίο απορροφάται επιλεκτικά από τα μελανινοκύτταρα τα οποία βρίσκονται στην τρίχα. Προκαλεί με αυτόν τον τρόπο επιλεκτική καταστροφή του τριχικού θυλάκου (ρίζα της τρίχας) που βρίσκεται μέσα στο δέρμα.

Πότε πρέπει να γίνεται laser αποτρίχωση για ιατρικούς λόγους;

Σε κάποιους ασθενείς που διαθέτουν πολύ πυκνή ή και σκληρή τρίχα μετά από την αποτρίχωση με τις κλασικές μεθόδους (ξύρισμα, κερί, αποτριχωτικές κρέμες, αποτριχωτικές μηχανές) δημιουργείται έντονη θυλακίτιδα (κόκκινα φλεγμονώδη σπυράκια με πύον) στην περιοχή. Η θυλακίτιδα αυτή μπορεί να οφείλεται σε σταφυλόκοκκο ο οποίος εισέρχεται στον θυλάκο (ριζα) της τρίχας λόγω του μικροτραυματισμού που προκαλούν οι κλασικές μέθοδοι αποτρίχωσης ή σε τρίχα που «γύρισε» μέσα στο δέρμα
Αυτή η θυλακίτιδα ιδιαίτερα σε άτομα με σκούρο τύπο δέρματος μπορεί να αφήσει μόνιμα λεκεδάκια στο δέρμα (μεταφλεγμονώδη υπερμελάγχρωση). Στις περιπτώσεις αυτές συνιστούμε αποτρίχωση με laser για να έχουμε μια οριστική επίλυση στο θέμα της ανεπιθύμητης τριχοφυίας.
Επίσης κάποιοι ασθενείς έχουν ευαίσθητο δέρμα που εμφανίζει έντονους ερεθισμούς και αλλεργικές αντιδράσεις (πχ δερματίτιδες εξ επαφής) από αποτριχωτικές κρέμες και αυτοί οι ασθενείς ωφελούνται πολύ από την αποτρίχωση με laser
Επιπλέον, ασθενείς με ιστορικό θηλωμάτων ή κονδυλωμάτων (προσβολή δέρματος από ιο της οικογένειας HPV) έχουν σημαντικό όφελος από την αποτρίχωση με laser διότι βοηθάει πολύ στο να μην εξαπλωθούν ,λόγω τραυματισμού, οι βλάβες.
Τέλος ,ασθενείς που πάσχουν ή εχουν ήδη χειρουργηθεί για «κύστη κόκκυγα» ωφελούνται πολύ από την μόνιμη αποτρίχωση της περιοχής η οποία βοηθάει στο να μην υπάρχει υποτροπή της νόσου

Οδηγίες πριν την εφαρμογή laser αποτρίχωσης

Αφήστε τις τρίχες στην περιοχή να μεγαλώσουν λίγο ώστε να είναι ελαφρά ορατές στο γυμνό μάτι. Αν κριθεί αναγκαίο, χρησιμοποιήστε ξυράφι στο σώμα ή ψαλιδάκι για την περιοχή του προσώπου, πριν από την πρώτη και μόνο συνεδρία.
Συνίσταται η αποφυγή οποιασδήποτε μεθόδου αποτρίχωσης επεμβαίνει στο θύλακα της τρίχας (κερί-χαλάουα, ηλεκτρικές και μη οικιακές συσκευές αποτρίχωσης, βελόνα, αποτριχωτικές κρέμες, κλωστή, τσιμπιδάκι) καθώς και η χρήση ξανθυντικών τεχνικών τις προηγούμενες 2-4 εβδομάδες. Οποιαδήποτε από τις ανωτέρω μεθόδους διαταράσσει τον κύκλο ανάπτυξης της τρίχας ή δεν επιτρέπει την αποτελεσματική αναγνώριση της τριχοφυΐας από το laser.
Η περιοχή προς θεραπεία πρέπει να είναι καθαρή από οποιαδήποτε κρέμα κυρίως αν αυτή εμπεριέχει χρώμα (make-up ή άρωμα)
Αποφύγετε την έντονη έκθεση στον ήλιο (μαύρισμα) για τουλάχιστον 4-6 εβδομάδες πριν τη θεραπεία. Η θεραπεία σε πρόσφατα μαυρισμένο δέρμα αποφεύγεται, είτε λόγω επιπλοκών είτε μειωμένης απόδοσης στην μόνιμη καταστροφή των τριχών.
Μην χρησιμοποιείτε οποιαδήποτε άλλη μέθοδο τεχνητού μαυρίσματος (σολάριουμ, προϊόντα αυτομαυρίσματος, μαύρισμα με αερογράφο κτλ) για τουλάχιστον 2-4 εβδομάδες πριν την συνεδρία για τους ίδιους λόγους.
Δεν επιτρέπονται ερεθιστικές κρέμες η άλλες επεμβατικές για την επιδερμίδα θεραπευτικές μέθοδοι (χημικά πίλινγκ, δερμοαπόξεση, άλλα επεμβατικά laser κτλ) αν δεν παρέλθει το ασφαλές χρονικό διάστημα 2-3 εβδομάδων.

Οδηγίες μετά την εφαρμογή laser αποτρίχωσης

Αμέσως μετά την εφαρμογή laser αποτρίχωσης εφαρμόζουμε μια ενυδατική καταπραυντική κρέμα η οποία ανακουφίζει από τον ήπιο ερεθισμό που προκαλεί η εφαρμογή (από το «σκάσιμο» της ρίζας της τρίχας εντός του δέρματος). Στο σπίτι μπορεί να συνεχιστεί η χρήση μια απλής ενυδατικής κρέμας για 2-3 μέρες. Καμία πρόσθετη φροντίδα δεν απαιτείται.

Laser Αποτρίχωση – Αντενδείξεις

Δεν υπάρχουν ουσιαστικές απόλυτες αντενδείξεις. Σχετικές αντενδείξεις για την αποτρίχωση με laser είναι ιστορικό φωτοδερματίτιδας και η λήψη φωτοευαισθητοποιητικών φαρμάκων, αν και έχουμε πραγματοποιήσει με επιτυχία συνεδρίες και σε τέτοια δυσκολότερα περιστατικά. Σχετική αντένδειξη είναι και η κύηση και γαλουχία , και ζητούμε την σύμφωνη γνώμη γυναικολόγου , αν και το laser δεν επιφέρει κινδύνους για το έμβρυο και νεογνό.
Σε άτομα που έχουν μόνιμα τατουάζ αποφεύγουμε να κάνουμε θεραπεία πάνω στο tattoo για να μην αλλοιώσουμε το χρώμα
Επίσης σε άτομα που έχουν πολλούς μελαγχρωματικούς σπίλους (ελιές) στο δέρμα αποφεύγουμε να κάνουμε θεραπεία πάνω στις ελιές που έχουν μελανίνη για να μην τις τραυματίσουμε
Σχετική αντένδειξη είναι και το ιστορικό επιληπτικών κρίσεων , καθώς οι λάμψεις που προκαλεί το laser μπορούν να ενεργοποιήσουν ένα επεισόδιο. Βέβαια σε ασθενείς που βρίσκονται υπο αγωγή και τους προστατεύουμε απόλυτα από το να βλέπουν τις λάμψεις αυτές δεν αντιμετωπίζουμε κανένα πρόβλημα.
Άλλη αντένδειξη αποτελεί το μαυρισμένο δέρμα από έκθεση στον ήλιο ή τεχνητές πηγές φωτός (σολάριουμ). Το δέρμα αυτό έχει περισσότερη μελανίνη και κινδυνεύει περισσότερο για δημιουργία εγκαύματος. Καλό είναι να αποφευχθεί η αποτρίχωση ή σε περίπτωση μικρής χρωματικής αλλαγής να γίνει η συνεδρία πιο συντηρητικά (χαμηλότερες ενέργειες) και με ειδική ρύθμιση του laser ώστε να είναι ασφαλής.

Μπορεί να γίνει laser αποτρίχωση κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης;

Σχετική αντένδειξη είναι και η κύηση και γαλουχία , και ζητούμε την σύμφωνη γνώμη γυναικολόγου , αν και το laser δεν επιφέρει κινδύνους για το έμβρυο και νεογνό. Βέβαια οι ορμονικές μεταβολές που συμβαίνουν κατά την εγκυμοσύνη καθιστούν πολλές φορές την αποτρίχωση με laser αναποτελεσματική. Για τον λόγο αυτό προτιμούμε να αρχίσουμε ή να συνεχίσουμε (σε περίπτωση που έγινε παύση) τις συνεδρίες αποτρίχωσης μετά την εγκυμοσύνη

Laser αποτρίχωση – Ανεπιθύμητες ενέργειες

Η μόνη ανεπιθύμητη ενέργεια που παρατηρείται είναι μια μικρή ερυθρότητα και ο σχηματισμός μικρών πομφών (εξογκωματάκια του δέρματος εκεί ακριβώς που είναι τα στόμια των τριχικών θυλάκων στο δέρμα) οι οποίοι μπορεί να είναι ήπια κνησμώδεις. Αυτά είναι πλήρως αναστρέψιμα και διαρκούν για λίγες ώρες μόνο μετά την θεραπεία. Ουσιαστικά δεν πρόκειται για ανεπιθύμητη ενέργεια αλλά για το αποτέλεσμα της «έκρηξης» του βολβού (ρίζα) της τρίχας , με την επίδραση του laser, μέσα στο δέρμα (σημαίνει δηλαδή ότι πετύχαμε αποτελεσματική αποτρίχωση!). Αντιμετωπίζονται εύκολα με την εφαρμογή στο δέρμα μιας ενυδατικής αντιφλεγμονώδους κρέμας μετά την εφαρμογή.
Οι φόβοι που έχουν πολλοί ότι μπορεί να επηρεαστούν υποκείμενες δομές που δεν έχουν μελανίνη και όργανα όπως λεμφαδένες και μαζικός αδένας (μαστός) είναι τελείως αβάσιμοι.

Laser Αποτρίχωση – Περιοχές που εφαρμόζεται

Πρακτικά αποτρίχωση γίνεται σε κάθε περιοχή όπου υπάρχει ανεπιθύμητη τριχοφυία. Στο πρόσωπο (άνω χείλος, παρειές, πηγούνι, φαβορίτες, φρύδια) αλλά και στο σώμα όπως στα χέρια (βραχίονες και πήχεις) σε μασχάλες, μπικίνι, στα πόδια (μηροί, κνήμες) αλλά και στην πλάτη και στο στήθος , θηλές του μαστού και κοιλιά.

Laser Αποτρίχωση για Άντρες

Η υπερβολική και ανεπιθύμητη τριχοφυΐα μπορεί να εμφανίζεται και να ταλαιπωρεί τους νεαρούς αλλά και μεγαλύτερης ηλικίας άντρες τόσο στο πρόσωπο όσο και το υπόλοιπο σώμα.
Οι παραδοσιακές μέθοδοι αποτρίχωσης όπως κερί, ξυραφάκι, κλπ, αποδεικνύονται αναποτελεσματικές όσoν αφορά την εξάλειψη του προβλήματος και πολλές φορές συνοδεύονται από ανεπιθύμητες παρενέργειες (θυλακίτιδες, εγκαύματα, πόνος κλπ).
Έτσι οι περισσότεροι άνδρες πλέον βρίσκουν μόνιμη λύση στην αποτρίχωση με laser.
Από τις πιο συχνές περιοχές του προσώπου όπου εμφανίζονται αντιαισθητικές τρίχες είναι:

  • το μεσόφρυο δηλαδή η περιοχή ανάμεσα στα φρύδια
  • τα αυτιά (σε μεγαλύτερες ηλικίες)
  • τα ζυγωματικά (πιο συχνά κάτω από τα μάτια)
  • ο λαιμός (όπου αναπτύσσονται φλεγμονές και θηλακίτιδες)

Όσον αφορά το σώμα ένα από τα βασικά προβλήματα των αντρών είναι ο δασυτριχισμός δηλαδή περιοχές με τρίχες:
στην πλάτη

  • τους ώμους και τον αυχένα
  • στο θώρακα και την κοιλιά
  • στα χέρια ή
  • στα πόδια

Laser Αποτρίχωση – Αποτελέσματα

Τα αποτελέσματα της αποτρίχωσης με laser είναι εντυπωσιακά. Οδηγεί σε μείωση της τριχοφυΐας από την πρώτη κιόλας συνεδρία. Ο ακριβής αριθμός των συνεδριών εξαρτάται από λόγους που αναλύσαμε προηγουμένως σε άλλη ενότητα.

Ηλικία που μπορούμε να ξεκινήσουμε την εφαρμογή αποτρίχωσης με laser

Δεν υπάρχει καμία αντένδειξη σχετικά με την ηλικία που μπορούμε να ξεκινήσουμε την εφαρμογή. Ο λόγος που ξεκινούμε συνήθως μετά την εφηβεία είναι για να έχουν σταθεροποιηθεί οι ορμόνες του φύλου και να έχουμε καλύτερο αποτέλεσμα. Σε κάθε περίπτωση το laser δεν μπορεί να προκαλέσει κανένα κακό, ούτε στην ανάπτυξη του παιδιού, ούτε στην ανάπτυξη των ορμονών. Απλά σε μικρές ηλικίες είναι πιθανόν να χρειαστεί μεγαλύτερος αριθμός συνεδριών. Σε κάθε περίπτωση υπολογίζουμε και την επιβάρυνση της ψυχολογίας του παιδιού από την ανεπιθύμητη τριχοφυΐα.

Μπορεί το laser αποτρίχωσης να εξαλείψει τις λευκές τρίχες;

Η ενέργεια του laser απορροφάται από την μελανίνη. Η εφαρμογή αποδίδει καλύτερα σε καστανές και σκουρόχρωμες τρίχες. Σε ξανθές τρίχες θα έχουμε αποτέλεσμα με ειδική παραμετροποίηση της εφαρμογής, αλλά θα χρειαστούν περισσότερες συνεδρίες. Τέλος, σε τελείως αποχρωματισμένες (λευκές) τρίχες δεν μπορεί να αποδώσει η εφαρμογή.
Μπορεί η εφαρμογή αποτρίχωσης με laser να γίνει το καλοκαίρι?
Εάν δεν έχουμε μαυρίσει, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Βέβαια θα πρέπει να αποφευχθεί η έκθεση στον ήλιο αμέσως μετά την εφαρμογή για τις επόμενες 48ώρες. Σε περίπτωση που το δέρμα έχει μαυρίσει λίγο, μπορεί να γίνει η εφαρμογή με ασφάλεια , αλλά θα χρειαστεί ειδική πιο συντηρητική παραμετροποίηση (αντιμετωπίζεται σαν ένα πιο σκούρο δέρμα). Επίσης αποφεύγεται η έκθεση στον ήλιο αμέσως μετά την εφαρμογή. Σε περίπτωση έντονου μαυρίσματος από τον ήλιο ή τεχνητές πηγές φωτός (σολάριουμ) αναβάλλουμε την εφαρμογή μέχρι το δέρμα να επιστρέψει σε πιο ανοικτούς τόνους.
Άρα είναι πολύ σημαντικό οι συνεδρίες να γίνονται με συνέπεια καθ όλη τη διάρκεια του χρόνου, ώστε να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Σε κάθε περίπτωση η συνεχής χρήση αντηλιακού με δείκτη προστασίας 50 σε πρόσωπο και σώμα επιβάλλεται κατά την έκθεση στον ήλιο μετά από τις συνεδρίες.

Πόσες συνεδρίες laser αποτρίχωσης απαιτούνται για κάθε περιοχή και πόσο συχνά γίνονται;

Ενδεικτικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι περισσότεροι ασθενείς χρειάζονται 5-8 συνεδρίες οι οποίες απέχουν μεταξύ τους 4 εβδομάδες περίπου. Κάθε συνεδρία συνοδεύεται από μια επαναληπτική, η οποία γίνεται μετά από 15-18 ημέρες από την αρχική συνεδρία και την οποία συμπληρώνει και τελειοποιεί. Δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε με ακρίβεια το σύνολο των συνεδρίων που χρειάζονται, γιατί κάθε οργανισμός αντιδρά διαφορετικά, λόγω ορμονών, κληρονομικότητας και εγκυμοσύνης. Οι περιοχές με τα καλύτερα αποτελέσματα laser αποτρίχωσης είναι το μπικίνι, οι μασχάλες και τα πόδια ενώ το πρόσωπο μπορεί να επιμένει περισσότερο. Το αποτέλεσμα της οριστικής αποτρίχωσης έρχεται αργότερα στους άντρες οι οποίοι διαθέτουν μεγαλύτερη ποσότητα κυκλοφορούντων ανδρογόνων στο αίμα.

Τι είναι η δωρεάν επαναληπτική συνεδρία;

Γίνεται αυστηρά 15-18 ημέρες μετά την κανονική συνεδρία. Την προσφέρουμε δωρεάν στο ιατρείο μας γιατί θέλουμε να παραμένουν καθαροί, χωρίς ανεπιθύμητη τριχοφυΐα, καθ όλη την διάρκεια των συνεδριών μας.

Πονάει η αποτρίχωση με laser;

Ελάχιστα! Η εφαρμογή στο ιατρείο μας γίνεται με ταυτόχρονη πολύ ισχυρή ψύξη της περιοχής με κρύο αέρα η οποία εγγυάται ασφάλεια και ανώδυνη θεραπεία. Ένα μικρό ποσοστό ασθενών καταφεύγουν στην χρήση αναισθητικής κρέμας μόνο για την περιοχή του μπικίνι οποία θεωρείται και η πιο ευαίσθητη στον πόνο.

Laser Αποτρίχωση – δωρεάν ραντεβού για λήψη ιστορικού, αξιολόγηση της τριχοφυΐας και ενημέρωση

Θα χαρούμε ιδιαίτερα να επισκεφθείτε το χώρο μας και να σας λύσουμε οποιεσδήποτε απορίες σας προβληματίζουν γύρω από τις εφαρμογές laser και το κόστος αυτών.

Με συμφέρει να πάρω κάποιο «πακέτο» αποτρίχωσης με laser;

Σαφέστερα τα πακέτα αποτρίχωσης είναι οικονομικότερα από την αποτρίχωση μεμονωμένων περιοχών.

Γιατί να επιλέξω την LASER CLINIC NINA για τη laser αποτρίχωσή μου;

Διότι στην κλινική μας χρησιμοποιούμε το κορυφαίο laser Alexandrite της Lutronic Clarity 2 το οποίο αριστεύει σε όλους τους τομείς της ασφάλειας, αποτελεσματικότητας και ταχύτητας. Διαθέτει όλες τις πιστοποιήσεις FDA, CE.
Επιπλέον το άριστα καταρτισμένο προσωπικό θα σας παρέχει υψηλές υπηρεσίες αποτρίχωσης με ασφάλεια και υπευθυνότητα!