H αλωπεκία είναι η νόσος που προέρχεται από την γενικευμένη ή κατά τόπους απώλεια τριχών της κεφαλής ή και του σώματος. Η κλινική εικόνα της αλωπεκίας περιλαμβάνει απώλεια των τριχών, δερματικές βλάβες και πιθανώς ουλές. Το πρόβλημα της αλωπεκίας έχει σημαντικές ψυχολογικές και κοινωνικές επιπτώσεις στους ασθενείς, καθώς τα πλούσια μαλλιά ανέκαθεν αποτελούσαν σημαντικό χαρακτηριστικό ομορφιάς και στα δύο φύλα. Η πιο συνηθισμένη μορφή αλωπεκίας είναι η ανδρογενετική. Ξεκινά με συγκεκριμένο πρότυπο, συνήθως στην κροταφική περιοχή, στη συνέχεια στην κορυφή του τριχωτού και τέλος συνενώνονται αυτές οι δυο περιοχές. Οφείλεται σε κληρονομικότητα αλλά και στην επίδραση των ανδρογόνων στους κληρονομικά «ευαίσθητους» τριχικούς θυλάκες. Υπάρχει και ανδρογεννητική αλωπεκία που αφορά τις γυναίκες ,έχει διαφορετικό πρότυπο εξέλιξης, αλλά την ίδια ακριβώς αιτιολογία.
Άλλες μορφές αλωπεκίας είναι οι εξής:¨
- Γυροειδής αλωπεκία είναι ένας τύπος τριχόπτωσης που εμφανίζεται, όταν το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού αναγνωρίζει τα τριχοθυλάκια ως ξένο σώμα και λανθασμένα τα «καταπολεμά». Πρόκειται, δηλαδή, για μια αυτοάνοση ασθένεια των μαλλιών, που οφείλεται για τις κατά τόπους, πλήρως, απογυμνωμένες περιοχές του τριχωτού.
- Διάχυτη αλωπεκία είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από ελάττωση της πυκνότητας της τριχοφυΐας σε όλη την επιφάνεια του τριχωτού. Συναντάται με μεγαλύτερη συχνότητα στο γυναικείο πληθυσμό συγκριτικά με τον ανδρικό. Η διάχυτη αλωπεκία είναι αποτέλεσμα κάποιας αρνητικής επίδρασης στην βασική εξέλιξη του κύκλου ζωής των τριχών.
- Ουλωτική αλωπεκία αφορά σε μόνιμη απώλεια των τριχών της κεφαλής, λόγω νοσήματος που καταστρέφει το θύλακα της τρίχας και δημιουργεί ουλή. Η ουλή οφείλεται σε διάφορες φλεγμονώδεις παθήσεις του δέρματος. Αποτελεί ουσιαστικά νεκρωμένο ιστό, με αποτέλεσμα η ανάπτυξή της ουλής να καταστρέφει την ικανότητα εκ νέου αναγέννησης της τρίχας.