Ψωρίαση

s1

Η ψωρίαση είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα το οποίο κληρονομείται. Δεν είναι μεταδοτική από άνθρωπο σε άνθρωπο (όπως λάθος πιστεύεται). Κατά κύριο λόγο εμφανίζεται στους αγκώνες, τα γόνατα και το τριχωτό της κεφαλής, ενώ μπορεί να εμφανιστεί και σε οποιοδήποτε άλλο σημείο του σώματος. Συνήθως εκδηλώνεται με τη μορφή ερυθηματωδών πλακών, οι οποίες καλύπτονται από αργυρόχροα λέπια και εντοπίζονται σε διάφορα σημεία τους σώματος.

Yπολογίζεται ότι το 1-2% του πληθυσμού υποφέρει από κάποια μορφή αυτής της ασθένειας και για την Eλλάδα οι πάσχοντες/ουσες φθάνουν στις 200.000.  Η μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης παρατηρείται στο τέλος της εφηβείας και γύρω στα είκοσι, ενώ η δεύτερη μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης της ψωρίασης παρατηρείται γύρω στα πενήντα.

Σήμερα είναι γνωστοί οι παράγοντες οι οποίοι επιδεινώνουν την ψωρίαση με κύριο ρόλο να παίζει το ψυχικό stress. Επίσης ορισμένες συνήθειες στον τρόπο ζωής επιβαρύνουν όπως η κατανάλωση αλκοόλ, η παχυσαρκία και το κάπνισμα. Συγκεκριμένα φάρμακα επίσης μπορούν να επιδεινώσουν ή και να θεωρηθούν ύποπτα για την εκδήλωση της ψωρίασης, ενώ η πάθηση ενοχλείται και αναζωπυρώνεται με την τριβή και γενικώς την μηχανική κακοποίηση των βλαβών.

Η διάρκειά της νόσου μπορεί να ποικίλλει, ωστόσο στους περισσότερους ασθενείς η εναλλαγή περιόδων υφέσεων και υποτροπών συνεχίζεται για πολλά χρόνια ή καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους.

Οι θεραπείες χωρίζονται σε τοπικές (κρέμες ,λοτιόν, σαμπουάν) και συστηματικές (χάπια) , ενώ πλέον για τις δύσκολες περιπτώσεις οι οποίες δεν ανταποκρίνονται σε συμβατικές θεραπείες διαθέτουμε και το πλέον σύγχρονο θεραπευτικό μέσο των ενέσιμων βιολογικών θεραπειών

Λαμβάνοντας την κατάλληλη θεραπεία, ανάλογα με την κατάσταση που βρίσκεται στη δεδομένη χρονική στιγμή η νόσος, οι ψωριασικοί ασθενείς μπορούν να έχουν μια πολύ καλή ποιότητα ζωής και να μάθουν να ζουν καλά με την πάθηση!