Υαλουρονικό οξύ

Υαλουρονικό οξύ

Τι είναι το υαλουρονικό 

Το υαλουρονικό, είναι ένα φυσικό συστατικό του δέρματος που  έχει την ιδιότητα να δεσμεύει μόρια νερού με αποτέλεσμα να ενυδατώνει και να προσφέρει όγκο στο δέρμα.

Με την πάροδο του χρόνου, το δέρμα χάνει μόρια υαλουρονικού (καθώς επίσης,  κολλαγόνου και ελαστίνης). Παράλληλα, το υαλουρονικό που απομένει, γίνεται ποιοτικά ασθενέστερο, δηλαδή συγκρατεί λιγότερο νερό.

Αποτέλεσμα της απώλειας υαλουρονικού είναι να σχηματίζονται βαθιές ρυτίδες ειδικά στις ρινοπαρειακές αύλακες (δηλ. τα σημεία μεταξύ μύτης και στόματος), να εμφανίζονται οι λεγόμενες «ρυτίδες καπνιστού» πάνω από το άνω χείλος και  «ρυτίδες πικρίας» κάτω από τα χείλη. Στα ιδιαίτερα εκφραστικά άτομα σχηματίζονται βαθιές ρυτίδες και στο μεσόφρυο (δηλαδή στο σημείο μεταξύ των φρυδιών) και δίπλα στο μάτι (το γνωστό ως… «πόδι της χήνας»).

Σήμερα, το υαλουρονικό παράγεται συνθετικά και είναι ασφαλές για χρήση ως εμφύτευμα (ενέσιμο υλικό) στην αισθητική δερματολογία, για το «γέμισμα» αυτών των ρυτίδων.

Άλλες χρήσεις του υαλουρονικού ως εμφύτευμα είναι για να προσδώσουμε  όγκο στα χείλη και να δημιουργήσουμε ένα  βελτιωμένο αισθητικά και πιο όμορφο στόμα.

Το αποτέλεσμα του υαλουρονικού ως filler, είναι άμεσα αντιληπτό και ο ασθενής φεύγει με ένα νέο ανανεωμένο πρόσωπο.

Πώς γίνεται η θεραπεία με υαλουρονικό για τη διόρθωση ρινοπαρειακών ρυτίδων;

To υαλουρονικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να «γεμίσει» ρυτίδες και βαθιές γραμμές οπουδήποτε στο πρόσωπο και ιδιαίτερα τις βαθιές γραμμές μεταξύ μύτης και στόματος (ρινοπαρειακές) ή ανάμεσα στα φρύδια (μεσόφρυο).

Το αποτέλεσμα της εφαρμογής διαρκεί έως 12 μήνες.

Ένας άλλος τρόπος διόρθωσης είναι  η προσθήκη ειδικού τύπου υαλουρονικού στα ζυγωματικά. Η εφαρμογή αυτή που «τονίζουμε» τα ζυγωματικά με υαλουρονικό έχει το επιπλέον όφελος ότι διορθώνονται αυτόματα και με φυσικό τρόπο και οι ρινοπαρειακές αύλακες. Η προσθήκη όγκου στα ζυγωματικά, προσδίδει επίσης μια τριγωνικότητα στο πρόσωπο η οποία το κολακεύει, αλλά και διορθώνει το περίγραμμα του προσώπου καθώς φαίνεται καλύτερα και πιο έντονη η γραμμή της κάτω γνάθου. Στην ουσία, επιτυγχάνεται ταυτόχρονα και διόρθωση της χαλάρωσης του προσώπου. Ο ειδικός τύπος αυτού του υαλουρονικού που δίνει όγκο στα ζυγωματικά έχει και πολύ μεγάλη διάρκεια ζωής καθώς το αποτέλεσμα διαρκεί τουλάχιστον 18 μήνες!

Πώς επιτυγχάνεται διόρθωση «ρυτίδων καπνιστού» με υαλουρονικό;

Είναι μια ιδιαίτερα απαιτητική εφαρμογή, διότι θέλουμε να διορθώσουμε τις ρυτίδες καπνιστού χωρίς να προσθέσουμε όγκο στην περιοχή. Συχνά, τέτοιες ρυτίδες παρατηρούνται και σε μη καπνιστές. Το πρόβλημα έχει να κάνει με την ανατομία της περιοχής στο άνω χείλος.

Σε αυτή την εφαρμογή, προτιμούμε ένα λεπτόρρευστο υαλουρονικό χαμηλού μοριακού βάρους ή ένα υαλουρονικό μεσοθεραπείας-ενυδάτωσης το οποίο θα ενυδατώσει την περιοχή και θα διορθώσει τις ρυτίδες καπνιστού, χωρίς να προσθέσει όγκο.

Χρειάζομαι βελτίωση περιγράμματος και όγκου στο στόμα. Μπορεί να έχει υψηλής αισθητικής αποτελέσματα το υαλουρονικό;

Το υαλουρονικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να προσδώσει όγκο στο άνω ή και στο κάτω χείλος του στόματος.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο περίγραμμα του άνω χείλους για να σηκώσει το άνω χείλος προς τα πάνω και παράλληλα να βοηθήσει στην βελτίωση των ενοχλητικών κάθετων ρυτίδων που εμφανίζονται στην περιοχή του άνω χείλους (μουστάκι).  Οι ρυτίδες εμφανίζονται συχνότερα στους καπνιστές, αλλά και στα πολύ εκφραστικά άτομα.

Ακόμη, μπορεί να τοποθετηθεί και κάτω από τις γωνίες του στόματος για να διορθώσει την πτώση της γωνίας του στόματος, όταν αυτή παρατηρείται.

Η εφαρμογή υαλουρονικού γίνεται ανώδυνα μετά την εφαρμογή αναισθητικής κρέμας ξυλοκαΐνης, ενώ στην εφαρμογή αυτή χρησιμοποιούμε εξειδικευμένα προϊόντα υαλουρονικού για τα χείλη και την περιοχή του στόματος.

Μεσοθεραπεία με υαλουρονικό  για ενυδάτωση προσώπου και σώματος. Τι αποτελέσματα έχει;

Το δέρμα περιέχει ένα σημαντικό παράγοντα ενυδάτωσης, που ονομάζεται υαλουρονικό οξύ, το οποίο προλαμβάνει την αφυδάτωσή του.

Το υαλουρονικό οξύ (HA) είναι ένα πολύ ισχυρό ενυδατικό, το οποίο αντλεί 1000 φορές το βάρος του σε υγρασία (νερό) από το γύρω περιβάλλον. Το HA παράγεται φυσικά από το δέρμα μας ώστε να συμβάλει στην ενυδάτωσή του, αλλά δυστυχώς, καθώς μεγαλώνουμε η πρόσληψη γίνεται ολοένα και ασθενέστερη.  Αυτός είναι ένας από τους κυριότερους λόγους που παρατηρούμε στο δέρμα μας μια αίσθηση ξηρότητας καθώς τα χρόνια περνούν.

Η επιφανειακή αγωγή με κρέμες μπορεί να ενυδατώσει προσωρινά την επιφάνεια του δέρματος, αλλά δεν μπορεί να προσφέρει και να διατηρήσει τη βαθιά ενυδάτωση που απαιτείται για τη διατήρηση της ελαστικότητας και της υγιούς λάμψης του.

Στην περίπτωση αυτή που θέλουμε να πετύχουμε βαθιά και ισχυρή ενυδάτωση στο δέρμα χρησιμοποιούμε  υαλουρονικό  μεσοθεραπείας. Το υαλουρονικό  τότε, δεν χρησιμοποιείται για να γεμίσει βαθιές ρυτίδες, αλλά για να προσφέρει μια βαθιά ενυδάτωση στο δέρμα και να βοηθήσει έμμεσα στην εξάλειψη των ρυτίδων, στην ελαστικότητα και τη νεανικότερη εμφάνιση του δέρματος. Η εφαρμογή αυτή έχει ιδιαίτερη αξία και σε περιοχές του σώματος όπως ο λαιμός , το ντεκολτέ και η ραχιαία επιφάνεια των άκρων χεριών.

Η μεσοθεραπεία γίνεται με την έγχυση του υαλουρονικού οξέος ακριβώς κάτω από την επιφάνεια της επιδερμίδας σε δύο ή τρεις συνεδρίες και με μεσοδιαστήματα έως 20-30 ημερών.

Το δέρμα ενυδατώνεται, βελτιώνεται ο τόνος και η ελαστικότητά του, με αποτέλεσμα να είναι εμφανέστατη μια φυσική και υγιής λάμψη στο πρόσωπο, το λαιμό, το ντεκολτέ και στη ράχη των χεριών.

Μπορώ να εξαφανίσω τους «μαύρους κύκλους» στα μάτια με υαλουρονικό;

Ένα συνηθισμένο πρόβλημα για αρκετούς ανθρώπους είναι οι μαύροι κύκλοι γύρω από τα μάτια.

Το πρόβλημα οφείλεται κυρίως σε κληρονομικούς παράγοντες και είναι συχνότερο σε ανθρώπους με πολύ λεπτό δέρμα στα κάτω βλέφαρα, χωρίς αρκετό λίπος. Μια πολύ αποτελεσματική θεραπεία είναι η χρήση ενέσιμου υαλουρονικού-μεσοθεραπείας στην περιοχή που βρίσκεται κάτω από τα κάτω βλέφαρα. Αυτό αυξάνει την απόσταση της επιδερμίδας από τα αγγεία της περιοχής και αλλάζει τη σκίαση του κάτω βλεφάρου. Tο αποτέλεσμα είναι συνήθως εντυπωσιακό!

Είναι ασφαλής η χρήση υαλουρονικού οξέος;

Το υαλουρoνικό είναι ένα απόλυτα ασφαλές υλικό που δεν προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις ή άλλες παρενέργειες  Οι θεραπείες που εφαρμόζουμε αφορούν στο ενέσιμο υαλουρονικό οξύ. Μετά την έγχυσή του παραμένει για 12 μήνες περίπου. Μετά από το χρονικό διάστημα αυτό ο οργανισμός το διασπά και το απορροφάει.

Πόσο διαρκεί η εφαρμογή; Μπορώ να επιστρέψω απευθείας στην δουλειά μου;

Για να ολοκληρωθεί η εφαρμογή θα χρειαστούμε συνολικά 1 ώρα. Προηγείται τοπικά στο σημείο της εφαρμογής αναισθητική κρέμα (EMLA), και στη συνέχεια κάνουμε την εφαρμογή του υαλουρονικού.  Με το τέλος της εφαρμογής μπορείτε να επιστρέψετε κατευθείαν στην δουλειά.

Πότε φαίνονται  τα  αποτελέσματα;

Τα αποτελέσματα είναι άμεσα. Το τελικό αποτέλεσμα το έχουμε μετά από 10 ημέρες περίπου, όπου το υαλουρονικό οξύ έχει συγκρατήσει σημαντική ποσότητα νερού, έχει αυξήσει τον όγκο του και έχει ενυδατώσει την περιοχή.

Σε ποια ηλικία μπορεί να ξεκινήσει κανείς την εφαρμογή υαλουρονικού;

Δεν υπάρχει κατάλληλη ηλικία. Σε νεότερες ηλικίες  η θεραπεία γίνεται για να τονίσει κάποια χαρακτηριστικά του προσώπου, όπως τα χείλη ή τα ζυγωματικά.

Σε πιο προχωρημένες ηλικίες η θεραπεία αποσκοπεί στο να αποκτήσουμε νεανικότερη εικόνα στο πρόσωπο. Δεν υπάρχει κανένας περιορισμός.

Σε τι διαφέρει η θεραπεία με το υαλουρονικό από την εφαρμογή botox;

Το υαλουρονικό «γεμίζει» τις βαθιές γραμμές και ρυτίδες. Το αποτέλεσμα της θεραπείας εμφανίζεται άμεσα και διαρκεί έως 12 μήνες. Προσφέρει ουσιαστικά στην αντιγήρανση διορθώνοντας ατέλειες που δημιουργεί ο χρόνος και η έντονη χρήση των μυών του προσώπου που δημιουργούν τις ρυτίδες. Ειδικότερα σε πολύ εκφραστικά άτομα, σε καπνιστές και σε άτομα με πολύ λεπτό-εύθραυστο δέρμα.


Το ΒΟΤΟΧ λειτουργεί με τελείως διαφορετικό μηχανισμόηρεμώντας τους μυς του προσώπου που «γράφουν» τις ρυτίδες. Το αποτέλεσμα της θεραπείας εμφανίζεται μετά από 7-10 ημέρες και διαρκεί περίπου 6 μήνες. Εκτός από άμεση αντιγήρανση, η θεραπεία με ΒΟΤΟΧ προσφέρει και πρόληψη. Αυτό  γιατί, χαλαρώνοντας σε μικρή ηλικία τους μυς που «γράφουν» ρυτίδες και καθώς το δέρμα έχει  ακόμα ελαστικότητα, οι ρυτίδες δεν εγκαθίστανται μόνιμα και  προφυλάσσουμε το πρόσωπο από την εμφάνισή τους, πριν αυτές εγκατασταθούν!

Μπορώ να κάνω μια μικρή διόρθωση με υαλουρονικό και να ενισχύσω το αποτέλεσμα σε μια δεύτερη συνεδρία;

Φυσικά. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν μεγάλες ανάγκες διόρθωσης με υαλουρονικό, αλλά δεν επιθυμούν να δουν ξαφνικά μια μεγάλη αλλαγή στο πρόσωπό τους. Στην περίπτωση αυτή μπορούμε να κάνουμε υποδιόρθωση χρησιμοποιώντας μια σύριγγα μόνο υαλουρονικού και σε δεύτερο χρόνο (π.χ μετά από 1-2 μήνες) να συμπληρώσουμε για να ολοκληρώσουμε την θεραπεία.

Οδηγίες πριν τη θεραπεία με υαλουρονικό

  • Αποφύγετε την λήψη ασπιρίνης και άλλων αντιπηκτικών  για λίγες ημέρες πριν την εφαρμογή, καθώς αυξάνει τον κίνδυνο για πρήξιμο και μελανιά στην περιοχή της εφαρμογής.
  • Αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ την ημέρα που θα γίνει η εφαρμογή.

Οδηγίες μετά τη θεραπεία με υαλουρονικό

  • Αποφύγετε να κάνετε μασάζ στην περιοχή της εφαρμογής για τις επόμενες 4 ώρες.
  • Αποφύγετε την λήψη ασπιρίνης για 4 ημέρες μετά την εφαρμογή (αυξάνει τον κίνδυνο για πρήξιμο και μελανιά)
  • Αποφύγετε την υπερβολική έκθεση σε υψηλή θερμοκρασία (καυτό μπάνιο, χαμάμ, σάουνα, ηλιοθεραπεία) για τις επόμενες 4 ημέρες.
  • Αποφύγετε συμπληρωματικές θεραπείες στην περιοχή της εφαρμογής του προσώπου για τις επόμενες 7 ημέρες (πχ αποφυγή δερμοαπόξεσης, χημικών Peeling, IPL, LASER )