Μύθοι και αλήθειες για τον ήλιο

Ποια είναι η σωστή χρήση του αντηλιακού;
20 Μαρτίου 2018
Show all

Μύθοι και αλήθειες για τον ήλιο

Το να ζει κανείς στην ηλιόλουστη Ελλάδα ,είναι ένα σημαντικό προνόμιο. Η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία μας  δίνει την δυνατότητα να παραχθεί η βιταμίνη D. Από την άλλη όμως η έκθεση στον ήλιο έχει δυσάρεστες συνέπειες για το δέρμα, τα ηλιακά εγκαύματα, που προκαλούν αυξημένη συχνότητα καρκίνων του δέρματος και ιδιαίτερα κακοήθους μορφής που είναι το μελάνωμα.

 

Το μαύρισμα είναι υγεία. Ένα βαθύ μαύρισμα μας προστατεύει από τον ήλιο, σαν ένα φυσικό αντιηλιακό.

Αυτό είναι φυσικά μύθος. Το μαύρισμα αποτελεί άμυνα του ίδιου του οργανισμού κατά των  βλαβών που προκαλεί η υπεριώδης (UV) ακτινοβολία, αλλά το μαύρισμα σε λευκό δέρμα προσφέρει Δείκτη Προστασίας από την ηλιακή ακτινοβολία (SPF) ίσο με 4. Συνεπώς κανένα μαύρισμα δεν είναι υγιές. Το ελαφρύ μαύρισμα μπορεί να μειώνει τον κίνδυνο εγκαυμάτων, αλλά υπάρχει ακόμα ο κίνδυνος καταστροφής του δέρματος. Στην πραγματικότητα, το μαύρισμα δεν είναι ένδειξη υγείας, αλλά καταστροφής του δέρματος.

 

Η υπεριώδης (UV) ακτινοβολία το χειμώνα δεν είναι επικίνδυνη

Είναι λάθος. Η  υπεριώδης (UV) ακτινοβολία είναι χαμηλότερη κατά τους χειμερινούς μήνες, αλλά η αντανάκλαση από το χιόνι μπορεί να διπλασιάσει τη συνολική έκθεση ειδικά σε υψηλό υψόμετρο.

 

Το τεχνητό μαύρισμα (π.χ σολάριουμ) είναι ασφαλές.

Είναι μύθος. Οι συσκευές τεχνητού μαυρίσματος προκαλούν μαύρισμα μέσω της υπεριώδους ακτινοβολίας Α (UVA). H UVA παρόλο που μαυρίζει χωρίς να προκαλεί ηλιακό έγκαυμα αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος. Ένα ακόμη σημαντικό πρόβλημα που δημιουργείται είναι η  φωτογήρανση (πρόωρη γήρανση του δέρματος).  Επίσης, το μαύρισμα που αποκτούμε με την  έκθεση  σε αυτές τις συσκευές δεν προστατεύει το δέρμα μας από το ηλιακό έγκαυμα, όταν εκτεθούμε στην ηλιακή ακτινοβολία, διότι για το ηλιακό έγκαυμα ευθύνεται η υπεριώδης ακτινοβολία Β (UVB).

 

Κάτω από την σκιά της ομπρέλας είμαστε προστατευμένοι από το ηλιακά εγκαύματα

Είναι μύθος. Oι ακτίνες του ήλιου διαπερνούν την ομπρέλα λιγότερο ή περισσότερο, ανάλογα με το ύφασμα που είναι κατασκευασμένη, αλλά και το χρώμα της. Επίσης, ο ήλιος αντανακλάται στην άμμο και το νερό με αποτέλεσμα ακόμα και όταν είμαστε ήσυχοι κάτω από την ομπρέλα, να χρειαζόμαστε πάντα συμπληρωματικά μέτρα ηλιοπροστασίας.

 

Τα ρούχα μας προστατεύουν από τις βλαβερές συνέπειες της ηλιακής έκθεσης.

Είναι αλήθεια. Τα ενδύματα παρέχουν την καλύτερη προστασία από την έντονη ηλιακή ακτινοβολία. Οι μπλούζες με κοντό μανίκι προτιμώνται από  τις αμάνικες. Τα βαμβακερά μπλουζάκια εξασφαλίζουν λιγότερη από 4 έως 10 SPF προστασία. Είναι ακόμη καλό να φορούμε καπέλο με μεγάλο γείσο και καλής ποιότητας γυαλιά ηλίου (καθόσον η υπεριώδης ακτινοβολία είναι βλαβερή και για τα μάτια). Σήμερα είναι διαθέσιμα στην αγορά, ειδικά ενδύματα για τα παιδιά, συμπεριλαμβανομένων των μαγιό, με ενσωματωμένο δείκτη ηλιακής προστασίας (δείκτης μέχρι 50). Ωστόσο, πρέπει να έχουμε υπόψιν μας ότι τα βρεγμένα ρούχα χάνουν τη μισή προστασία που παρέχουν (λιγότερο από 3 SPF ) ενάντια στις ακτίνες UV.

 

Πρέπει να αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο κατά τις μεσημεριανές ώρες.

Ναι. Πρέπει να αποφεύγουμε την άμεση έκθεση στον ήλιο, ιδιαίτερα μεταξύ 11:00π.μ. και 15:00μ.μ

 

Το σταδιακό μαύρισμα μας προστατεύει από την έκθεση στον ήλιο.

Είναι σωστό. Σε γενικές γραμμές, ο κανόνας είναι ότι το δέρμα θα πρέπει σταδιακά να εξοικειωθεί με την ηλιακή ακτινοβολία. Το δέρμα που μαύριζει σταδιακά και συνεχώς, μπορεί να αντέξει την υπεριώδη ακτινοβολία έως και 10 φορές καλύτερα σε σχέση με το μη μαυρισμένο δέρμα. Πρέπει να γνωρίζουμε το μέγιστο επιτρεπτό χρονικό διάστημα έκθεσης στον ήλιο χωρίς προστασία.

 

Το αντηλιακό μπορεί να επιδεινώσει την ακμή;

Κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Παρατηρείται  μόνο σε περίπτωση που χρησιμοποιήσουμε λάθος αντηλιακό. Οι ασθενείς με ακμή στο πρόσωπο ή/και στην πλάτη ή με λιπαρό δέρμα με τάση ακμής, θα πρέπει να χρησιμοποιούν ειδικά αντιηλιακά. Θα πρέπει να αποφεύγουν τις πολύ λιπαρές κρεμώδεις ή ελαιώδεις συνθέσεις και τα αντηλιακά με φυσικά φίλτρα. Ένα αντηλιακό τζελ ή σπρέι με διάφανη υφή είναι το κατάλληλο για το σώμα. Για το πρόσωπο προτιμότερο είναι ένα λεπτόρρευστο προϊόν που θα αναγράφει ότι είναι «oil free» και «non comedogenic», κατάλληλο για λιπαρές ή με τάση ακμής επιδερμίδες.

 

Το μελάνωμα εμφανίζεται μόνο σε μέρη του σώματος που εκτίθενται στον ήλιο;

Όχι. Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος το οποίο εκτίθενται στον ήλιο. Καλό είναι να αυτό-εξετάζουμε το δέρμα μας συχνά και να επισκεπτόμαστε το δερματολόγο  μας εάν παρατηρήσετε οποιαδήποτε αλλαγή.

 

Η σωστή φροντίδα του δέρματός σας που πρέπει να σας γίνει καθημερινή συνήθεια

Υγιείς συνήθειες ως προς την φροντίδα της επιδερμίδας που  μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα της γήρανσης του δέρματος είναι οι εξής:

Σαπουνίστε το πρόσωπό σας με ένα ήπιο – απαλό καθαριστικό και χλιαρό νερό δύο φορές την ημέρα.

  • Στεγνώστε το δέρμα σας ταμποναριστά. Μην το τρίβετε.
  • Καθαρίστε την επιδερμίδα σας από τα νεκρά κύτταρα κάνοντας peeling 2 φορές την εβδομάδα
  • Χρησιμοποιείστε ενυδατική κρέμα στην επιδερμίδα σας αμέσως μετά το μπάνιο ή το ντουζ.
  • Φοράτε αντηλιακό καθημερινά.
  • Καθαρίζετε πάντα το πρόσωπό σας εάν φοράτε make-up και φροντίστε να μένει καθαρό κάποιες ώρες της ημέρας ώστε να μπορεί να αναπνέει
  • Μην κάνετε τεχνητό μαύρισμα
  • Διατηρήστε σωστή διατροφή και πίνετε πολύ νερό.
  • Κοιμηθείτε αρκετά κάθε μέρα.
  • Κόψτε το κάπνισμα.
  • Αποφύγετε το στρες και το άγχος.
  • Κάνετε συχνό έλεγχο στο δέρμα σας για σημάδια που μπορεί να υποκρύπτουν κάποια κακοήθεια.
  • Επισκεφτείτε το δερματολόγο σας 1 φορά το χρόνο.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *